Grammatica voor graphics:

Contrast

Ontwerpen: lichte tekening op donkere achtergrond, omgekeerd of beide? Voorkomen van onzichtbaarheid en onbegrijpelijkheid.


Alle figuren zien voorgrond, achtergrond Dit zijn niet twee zwarte monsters maar dit is een deel van de wereld, het land is wit en noord is beneden.
Waarnemingspsychologie

Het oog stelt zich in op een bepaalde helderheidsrichting. Voor deze tekst is het oog ingesteld op het lezen van donkere figuren. De achtergrond is licht en licht is dus niet relevant. Daarom zullen de meeste lezers rechts een vaas zien en niet de andere interpretatie.
voorgrond, achtergrond
  Bij onderstaande beelden is de helderheid van de voorgrond en de achtergrond omgedraaid. Eén van de twee figuren kan dan niet opmerkt worden.
logo dolfinarium hardewijk De twee om elkaar buitelende zoogdieren zijn moeilijk te zien omdat zij elkaars achtergrond zijn.

  bewegwijzering, pijlen Het wit is niet alleen achtergrond maar ook nodig om de richting te bepalen.

bewegwijzering, snelweg, restaurant Het kan de 120 km per uur rijdende automobilist ontgaan wat dat dede witte cirkel geen figuur op het kopje is maar een achtergrond van een mes en vork. Bovendien kunnen de mes en vork te klein zijn om waar te kunnen nemen.Letterlijk staat er verder dat er grote dranken maar kleine hapjes te krijgen zijn.

  Waar staat de pijl in dit letterlogo?

brugtijden friesland Het is lastig te begrijpen wanneer de brug ge-opend wordt.

  veiligheid verzamelplaats pictogram

  logo, slagerij, maastricht Deze slagerij verkoopt twee soorten vlees.Het bord begrijpen
Denkpsychologie

Als de lezer de voorgrond- en de achtergrondfiguur opmerken, dan kan het helderheidsverschil het combineren van informatie toch verhinderen. De lezer begrijpt de informatie dan niet.
elektrische auto oplaadpunt bord De figuur linksboven op dit bord heeft als voorgrond een witte bliksemschicht en daarboven een witte achtergrond voor de cijfers (die overigens ontbreken). Daardoor zullen sommige lezers niet zien wat deze figuur voorstelt.

What is the meaning of this sign?

Pump
Wire
92%
7 s.
24


n
92%
5 s.
24
Wat is de voorgrond op dit Italiaanse verkeersbord, het wit of het zwart? Aan de Zwitserse kant van de berg staat dit verkeersbord.
 

What is the meaning of this sign?

with:3-d
2-d
83%
5 s.
23


n
100%
5 s.
23
openingstijden winkel Het is lastig te zien wanneer de winkel open is omdat de week­dagen een omgekeerd helderheids­contrast hebben dan de uren dat de winkel open is.
openingstijden winkel Weekdagen en open uren hebben hetzelfde helderheidscontrast.
zwemvest logo Wat stelt dit logo op een zwemvest voor?
Naar top.


Meer toepassingen van de psychologie bij GUI en webGUI and webgrammar graphics statistics futur next generation infographics

GUI and webaandacht sturing trekken kleurgebruik geel rood oranje infographics

GUI and webgrammar for graphics icons pictograms signs infographics

GUI and webdesktop bureaublad

GUI and webantropometrie handen hand vriendelijk in de hand houden

GUI and webGUI graphical user interface command user commandline prompt MS-DOS

GUI and webguidelines normen richtlijnen standaarden design usability

GUI and webhandelingspsychologie Parreren leerpsychologie kwalitatief

GUI and webpieptonen help leerpsychologie dimmen van opties

GUI and webkeep is stupid simple kiss eenvoudig simpel

GUI and webnavigatie met menu of tabel startpagina desktop

GUI and web

GUI and webvisuele auditieve tactiele communicatie sociale media ringtones trillen

GUI and webopenbaar vervoer betalen ovchikpkaart toekomst infographics

GUI and webtag clould psychologie gebruiksvriendelijkheid

GUI and websturing trekken aandacht

GUI and webskimmen pasfraude NS automaat beleving openbaar vervoer

GUI and webtoetsen toetsenborden typen ergonomie

GUI and websmartphone

GUI and webmetaforen antropomorf denken begrijpen

GUI and webduidelijk onduidelijk woorden termen jargon

GUI and webhomepage startpageweb map structuur

GUI and webtest kennis psychologie

Naar top.Behalve psychologie voor GUI en web ook psychologie voor:

ects

  ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor machinist ERMTS high speed train control driver mmi ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor achinist ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor achinist guix Invoer Morsesleutel Toekomst        multidimensionaal graphic   icon design  3-d, perspectief,drie-dimensionaal verkeersbord toekomst parkeerverbod verkeersbord toekomst verboden inhalen verkeersbord toekomst maximum snelheid bepaalde psychologiehelderheid voor betrouwbaarheid hersenen limgisch systeem en cortex aandacht trekken en aandacht sturen gebruik van de kleuren rood oranje en geel gevoeligheid van het oog voor kleuren humunculus mensmetafoor een mens in de zaadcel public NS treinkaart automaat b100 betalen openbaar vervoer NS treinkaart automaat b8060 betalen openbaar vervoer  IMO international maritime organisation muster station sign plattegrond IKEA water vaar verkeersbord maximaal hoogte water vaar verkeersbord maximaal drie dik aanleggen water vaar verkeersbord maximale doorvaart hoogte 3 meter experimenteel vertrektijden bord openbaar vervoer structuur openbare ruimten experimenteel vertrektijden bord openbaar vervoer atb etcs snelheidsbeheersing aandacht trekken water vaar verkeersbord verboden aanleggen water vaar verkeersbord maximale hoogte water vaar verkeersbord verboden 3 dik aanleggen met meer schepen trein vertrektijd perron NS CTA OV openbaar vervoer betalen ov-chipkaart toekomst grafische bestemmingen lijst metro ondergrondse lijn  structuur hoefijzer winkelcentrum toekomst

          book

 rekenen

leren rekenen basisschool MAB rekenblokken toekomst onderwijs leren lezen leren rekenen supermarkt leren rekenen basisschool tellen op de vingers aftellen leren rekenen vleksom puntsom rekenonderwijs basisschool tientallig stelsel tellen op de vingers rekenonderwijs basisschool computer diagnostiek remedial teaching graphics for quantitative data next generation 

Naar top.


Zoeken in humanefficiency.nlContact


+31 (653) 739 750
Parkstraat 19
3581 PB Utrecht
Nederland

leonardverhoef@gmail.com
Kamer van koophandelnummer: 39057871, Utrecht.
Naar top.