Grammatica voor graphics:

Plaatsbepaling, de voor- of de zijkant,
meer zien op minder oppervlak

De voorkant is wat de lezer meestal ziet maar de zijkant kan hem meer laten zien en snapt de lezer ook wel. Overeenstemming met de kijkrichting of meer informatie, leesbaarder en begrijpelijker.

Welke kant tekenen?
Psychologie

Voorkant?

Meestal zien mensen objecten van de voorzijde zoals gesprekspartners en tegenliggers in het verkeer. Overeenkomst in kijkrichting is daarom een argumentde voorzijde van objecten te tekenen. De lezer hoeft het beeld dan niet in zijn hoofd te draaien. Dat is een redenering
Praktijk

Zijkant?


Er zijn objecten dieaan de zijkant meer verschillen dan aan de voorkant.Dat geldt voor tekeningen van functionarisen (verschil tussen pet en helm), menselijke activiteiten (verschil tussen staan en rennen) en voertuigen (verschil tussen busen trein).
De winst van de zijkant is dat de details beter zichtbaar zijn. Het verlies is dat de tekening een ander perspectief toont dan het perspectief van de kijker. Een ander prespectief verlaagt de begrijpelijkheid echter niet zoals het bord hier onder toont.
  verkeersbord brug open Rijrichting van de automobilist en de kijkrichting op het verkeersbord verschillen 90°. Automobilisten begrijpen dat hier alleen staat brug die open kan gaan en niet: U nadert een brug, u moet toeteren opdat de brug zich opent. Als de voorzijde erg karakteristiek is, dan kan de voorkant duidelijker zijn. Cursor op plaatje toont betekenis.
dam water veiligheid De betekenis van dit Belgische bord is voor kano-vaarders onduidelijk omdat de voorzijde essentiële kenmerken niet toont. Het bord betekent niet:
• Doorvaarhoogte 300 meter.
water veiligheid dam Duidelijkheid doordat vanuit de zijkant de essentie te zien is. icon dam water verkeer veiligheid Het spandoek rechts op de brug met het bord verboden in te rijden en de tekst: Danger Gevaar, maakt duidelijk dat hier in BelgiŽ ernstige ongelukken gebeurd zijn. Wat het gevaar is wordt niet aangegeven.
Human performance with:
Euro sign
Cevni

experimental signs.
icon dam water verkeer veiligheid 

icon dam water verkeer veiligheid 
4%
46%
50%
12
24


?

sec
n
64%
9%
27 %
4
11
             Nog geen data bij rechtste bord.
voetgangers stoplichtwenen In Wenen. De zijkant van een fiets is duidelijker dan de voorkant van een fietser. voetgangers stoplicht wenenOok in Wenen.
pont ferry signMet de voorkant kan nog net waarneembaar en begrijpelijk getekend worden: een voertuig in een vaartuig. pont ferry sign pont ferry sign
Een jaanzicht staat toe meer combinaties van mogelijke ladingen van een veerboot duidelijk te tekenen.
havens bord met boot De boot en de kade zijn van de zijkant getekend. De kade is daardoor klein en kan de vrachtwagenchauffeur ontgaan. Bovendien is het in West Europa en voor vrachtschepen zeer ongebruikelijk om met de achterzijde naar de kade af te meren.  Bedoeld zou kunnen zijn: Naar Roll on roll off schepen. Die schepen meren wél met voor- of achterzijde naar de kant zodat auto‘s gemakkelijk aan boord kunnen rijden.

Als haven bedoeld is, dan kan duidelijkerzijn een zijaanzicht van het laden, dus een hijskraan die goederen verplaatst tussen de boot en de kade.


Welke van de twee linker borden is voor de lengte en welke is voor de breedte?De auto op de borden links geeft oriëntatie
Naar top.


Meer toepassingen van de psychologie bij GUI en webGUI and webgrammar graphics statistics futur next generation infographics

GUI and webaandacht sturing trekken kleurgebruik geel rood oranje infographics

GUI and webgrammar for graphics icons pictograms signs infographics

GUI and webdesktop bureaublad

GUI and webantropometrie handen hand vriendelijk in de hand houden

GUI and webGUI graphical user interface command user commandline prompt MS-DOS

GUI and webguidelines normen richtlijnen standaarden design usability

GUI and webhandelingspsychologie Parreren leerpsychologie kwalitatief

GUI and webpieptonen help leerpsychologie dimmen van opties

GUI and webkeep is stupid simple kiss eenvoudig simpel

GUI and webnavigatie met menu of tabel startpagina desktop

GUI and web

GUI and webvisuele auditieve tactiele communicatie sociale media ringtones trillen

GUI and webopenbaar vervoer betalen ovchikpkaart toekomst infographics

GUI and webtag clould psychologie gebruiksvriendelijkheid

GUI and websturing trekken aandacht

GUI and webskimmen pasfraude NS automaat beleving openbaar vervoer

GUI and webtoetsen toetsenborden typen ergonomie

GUI and websmartphone

GUI and webmetaforen antropomorf denken begrijpen

GUI and webduidelijk onduidelijk woorden termen jargon

GUI and webhomepage startpageweb map structuur

GUI and webtest kennis psychologie

Naar top.Behalve psychologie voor GUI en web ook psychologie voor:

ects

  ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor machinist ERMTS high speed train control driver mmi ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor achinist ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor achinist guix Invoer Morsesleutel Toekomst        multidimensionaal graphic   icon design  3-d, perspectief,drie-dimensionaal verkeersbord toekomst parkeerverbod verkeersbord toekomst verboden inhalen verkeersbord toekomst maximum snelheid bepaalde psychologiehelderheid voor betrouwbaarheid hersenen limgisch systeem en cortex aandacht trekken en aandacht sturen gebruik van de kleuren rood oranje en geel gevoeligheid van het oog voor kleuren humunculus mensmetafoor een mens in de zaadcel public NS treinkaart automaat b100 betalen openbaar vervoer NS treinkaart automaat b8060 betalen openbaar vervoer  IMO international maritime organisation muster station sign plattegrond IKEA water vaar verkeersbord maximaal hoogte water vaar verkeersbord maximaal drie dik aanleggen water vaar verkeersbord maximale doorvaart hoogte 3 meter experimenteel vertrektijden bord openbaar vervoer structuur openbare ruimten experimenteel vertrektijden bord openbaar vervoer atb etcs snelheidsbeheersing aandacht trekken water vaar verkeersbord verboden aanleggen water vaar verkeersbord maximale hoogte water vaar verkeersbord verboden 3 dik aanleggen met meer schepen trein vertrektijd perron NS CTA OV openbaar vervoer betalen ov-chipkaart toekomst grafische bestemmingen lijst metro ondergrondse lijn  structuur hoefijzer winkelcentrum toekomst

          book

 rekenen

leren rekenen basisschool MAB rekenblokken toekomst onderwijs leren lezen leren rekenen supermarkt leren rekenen basisschool tellen op de vingers aftellen leren rekenen vleksom puntsom rekenonderwijs basisschool tientallig stelsel tellen op de vingers rekenonderwijs basisschool computer diagnostiek remedial teaching graphics for quantitative data next generation 

Naar top.


Zoeken in humanefficiency.nlContact


+31 (653) 739 750
Parkstraat 19
3581 PB Utrecht
Nederland

leonardverhoef@gmail.com
Kamer van koophandelnummer: 39057871, Utrecht.
Naar top.