Evolutie bepaalt je gedrag, niet jij

Niet techniek, regels, Design of de mens bepaalt het gedrag van de mens. De biologie en de evolutie bepalen wat mensen doen. Antwoorden op vragen als Wat vindt u? en Waarom deed u dat? zijn slechts rationalisaties achteraf.
Emotie en denken De neo-cortex en zijn rationele functies zijn niet de belangrijkste bepalers van het menselijk gedrag. De neo-cortex is pas zo'n 100 000 jaar oud. Het Limbisch systeem bestaat al zo'n 200 000 000 jaar en is onbewust werkelijk de baas. Details hiervan staan in de zwarte figuur. Meestal is de rol van de neo-cortex slechts het geven van een mooie, rationele, politiek correcte, achteraf verzonnen verantwoording voor het gekozen gedrag.

 • Psychotherapeuten hebben een dagtaak aan het ontmaskeren van deze verzinsels.


 • De inmiddels wereldwijd gerespecteerde Nederlandse primatoloog

 • En dan tot slot de internationaal befaamd hersenonderzoeker Dick Swaab (2010) die zijn 462 pagina’s tellende pil de titel gaf: Maar dit soort harde psychologische kennis heeft zijn weg naar onderwijs en design nog niet gevonden. De basis voor design zijn begrippen die de ontwerper naar eigen inzicht kan interpreteren, zoals: gebruiks­vriendelijkheid, look & feel, social interfaces, intuïtieve interfaces, mensgericht ontwerpen, persuasive interface, usability, user centered design, , verplaatsen in de gebruiker.


 • Pas wanneer emoties, angsten, reflexen en instincten geen voorkeur hebben voor een bepaald gedrag, dan mogen de neo-cortex, de cultuur, de overheid en dominees bepalen wat de mens doet.
  ontwikkeling hersenen cortex en limbisch systeem

  De evolutie bepaalt je gedrag, niet jij

  x
  leren verkeersborden toekomst rijexamen psychologie

  navigatie met menu of tabel startpagina desktop

  company identity en marketing versus noodzakelijke reizigers informatie

  Psychologiehersenen denken emotie gedrag toegepaste cognitievecognitief denkpsychologie

  leren rekenen basisschool nieuwe intelligentie algoritme

  openbaar vervoer betalen ovchikpkaart toekomst infographics

  mini touch screen treinkaart verkoop automaat NS  Emotie en design Met de vlag het oog moet ook wat verantwoordt Design wel zijn focus op emotie. Daarmee betreedt Design de zeer lastige emotie-psychologie waar het onderscheid tussen verantwoorde psychologie en amateur-psychologie moeilijk te maken is. De verantwoording komt dan van het psychologisch geziendubieuze begrip beleven/user experience. Daarmee heeft Design tevens een alibi om zich niet te verdiepen in de keiharde psychologie van de ratio. Deze immers, ontmaskert(Design)-amateur-psychologie. Design op basis van emotie-psychologie oogt wel goed maar het is onduidelijk wat het verstand ermee moet. Aanvankelijk zijn gebruikers tevreden met het mooie product maar als het ontwerp niet afgestemd blijkt op de functies van de neo-cortex dan keren de emoties om en gaat het beeldscherm het raam uit. Uitgangspunt op deze pagina is dat het ontwerp eerst moet aansluiten bij de cognitieve functies (waarnemen, taal, leren, denken) en de taak en daarna, binnen de randvoorwaarden van de cognitieve psychologie, een vormgeving kan krijgen. Leidt een goede cognitieve vormgeving en een goed designed product niet tot het gewenst gedrag dan kan het gewenst gedrag via emotie afgedwongen worden, bijvoorbeeld door list, bedrog en intimidatie.  List bedrog en intimidatie en design

  x
  car park indicators

  tunnelveiligheid met psychologie

  concreet of abstract afbeelden icon pictogram bewegwijzering bord infographics

  leren verkeersborden toekomst rijexamen psychologie

  spookrijden verkeersbord

  parkeren betalen elektronisch toekomst parkeerautomaat

  Psychologie emotietoegepaste cognitief denkpsychologie

  Public infoleren verkeersborden toekomst rijexamen psychologie

  Public info public transportopenbaar vervoer vertrektijden dynamische panelen vertraging verstoring
  Het denken en design Hier gaan we verder op de vormgeving voor het denken. Rasmussen beschrijft dat het denken verloop van verwerven van skills, leren toepassen van rules naar kennis.
  Skill based behaviour: • sensory-motor performance
  • without conscious control, automated
  Rule based behaviour:• stored procedures, induced by experience
  • taught problem solving/planning.
  Knowledge based behaviour:• in unfamiliar situations, explicit thinking
  • develop plan, try it and see if it works.
  Aanvankelijk was het werk van mensen vooral skill based (repeterend handwerk, lopende-band-werk). Vervolgens werd het werk steeds meer rulebased (diagnostiseren van een bekend probleem). Naar mate de techniek meer skill en rule based werk overnam kwam er voor de mens steeds meer knowledge based werk. Wanneer de computers de taak te ingewikkeld vinden of gekke dingen gaan doen, dan moet de mens begrijpen wat er aan de hand kan zijn en ingrijpen. Soms moet dit ingrijpen heel snel, zoals bij de zelfrijdende auto. Enerzijds is de taak van de mens vooral knowledge based geworden. De mens is goed opgeleid en machines doen het lagere rule based werk. Anderzijds is er een ontwikkeling die de mens dwingt tot rule based gedrag. Met name de ICT dwingt mensen tot precies opvolgen van regels zodat de techniek zijn probleem kan oplossen. Een voorbeeld daarvan is . De gebruiker moet precies de route en de bewoordingen van het ontwerp volgen. Dat is dus eigenlijk de weg terug. Een weg vooruit is de mens middelen te geven zodat hij


  Meer psychologie voor design  Toepassing van denkpsychologie:

     English:     


            English:  


       English:      
          


             
    


        English:  


  English:    


  Zoeken in humanefficiency.nl  Contact

  +31 (653) 739 750
  Parkstraat 19
  3581 PB Utrecht
  Nederland

  leonardverhoef@gmail.com
  Kamer van koophandelnummer: 39057871, Utrecht.
  Naar top.