Waarom kijkt een bankdirecteur naar de zon als hij rente uitbetaalt?

Banken betalen rente nog uit zoals in 1955
wanneer gaan zij e-bankieren?

Laatste inhoudelijke veranderingen: december 2008Contact.

In 1956 het bankboekje

Mijn oma is begin 2006 overleden. We vonden verschillende bankboekjes. Een nog uit 1956. Wat een verschil met nu! De prachtige handgeschreven bedragen, met als enige onregelmatigheid de jaarlijkse rentebetalingen. Je kon aan het handschrift daarvan zien dat de bankemployee overwerkt was. Hij moest alles nog met een rekenmachine optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De renteberekeningen moesten op de eerste van de rentemaand klaar zijn. Met spanning wachtte mijn oma altijd af welk meubelstuk ze dat jaar kon vervangen. Zij was erg intelligent maar een goede voorspelling van de rente was moeilijk. Niet alleen de berekening was lastig maar je wist ook nooit wanneer de rente ging tellen.

Nu e-bankieren

Nu is alles anders. Alles is elektronisch. Veel bankkantoren zijn gesloten.Niet anders is de rente en de voorwaarden: die zijn nog steeds ondoorgrondelijk en onvergelijkbaar.

2010 E-bankieren

Weer wat jaren verder. Dat een boer gaat nog steeds zaaien als de zon hoger gaat staan en het warmer wordt, begrijp ik wel. Je moet niet in de herfst zaaien. Ook begrijp ik dat een bank vijftig jaar geleden maar een keer per jaar de rente wilde berekenen. Maar dat de bank in het jaar 2056 nog steeds naar de zon gaat zitten kijken wanneer de rente betaald moet worden begrijp ik niet.

Wat de bankemployee 50 jaar geleden niet kon kunnen computers nu wel. Elke keer als de klant contact met hem heeft laten zien wat de klant echt bezit; dus inclusief opgebouwde rente.Ook kon de bankemployee niet, maar kan de bankcomputer wel, even kijken kijken wat voor betalingen er nog aan zouden kunnen komen. Dan voorkomt hij dat hij mij bij de kassa van Alberg Heijn voor aap zet, wegens te weinig saldo terwijl hij kan weten dat hij morgen naar de zon gaat zitten kijken en een paar duizend euro rente op mijn rekening gaat storten.

Wanneer gaan banken e(legant)bankieren?
Naar top.

Meer toekomst volgens de psychologie:

Naar top.

Behalve voor toekomst, ook psychologie voor:

Naar top.

Naar top.

Naar top.