Waarom mocht oma niet E-stemmen toen zij jong was?

Hoe stemmen we in de toekomst: knopjesstemmen, thuisstemmen, zonnestemmen, stemwijzerstemmen, wij-stemmen of wijs-stemmen?

Knopjesstemmen

Mijn oma heeft haar hele leven gestemd met een rood potlood. Ze heeft de oprichting van D66 nog meegemaakt. Ik voorspelde haar toen dat alles anders zou worden. Ze zou niet meer met een rood potlood gaan stemmen maar met een knopje. Nu, ruim 50 jaar later stem ik nog steeds met een rood potlood.

Stemmen met een knopje bleek lastig. De VS kreeg in 2000 mogelijk een verkeerde president omdat een stemmachinemaker de knopjes zo plaatste dat hij ze gemakkelijk op de printplaat kon solderen. De stemmer kon echter niet goed zien welk knopje bij welke presidentskandidaat hoorde (zie de figuur rechts). Niet de knopjesmaker werd ontslagen maar het stemmen met een machine ging in de ban.

verkiezingen stembiljet usa Stembiljet presidentsverkiezingen USA 2000. De knopjes zijn gemonteerd in het midden en in een rij. De namen van de kandidaten staan links en rechts van de knopjes, zijn gecentreerd en staan niet op dezelfde lijn als hun knopje. Daardoor kan de stemmer per ongeluk een knopje te laag of te hoog indrukken.
In Nederland waren er problemen met de betrouwbaarheid van stemmachines. Het is wel mogelijk met een open systeem als internet 24 uur per dag elk bedrag onder pakweg 50 000 euro te verplaatsen naar een van miljoenen rekeningen. Maar een met niets verbonden kastje dat één stem optelt bij één van de pakweg 300 kandidaten voor de ­vertegen­woordiging lukt niet. Weer werd niet de stemmachinemaker ontslagen maar het stemmen met een machine ging in de ban.In het Rotterdamse waren er toestanden bij de gemeenteraadverkiezingen in 2010. Nu vroegen de media weer om gebruik van een stemmachine.
Thuisstemmen Mijn oma heeft haar hele leven KVP¹ gestemd. Toen ze voor het eerst stemde wist ze al dat ze haar hele leven KVP zou stemmen. Als kind heb ik nooit begrepen waarom die politici haar drie maal per vier jaar naar dat gymlokaal lieten lopen.

Noot 1.
KVP: Katholieke Volkspartij, in 1977 opgegaan in het CDA.

Met Internet had mijn oma gewoon thuis kunnen stemmen. Trouwens zonder Internet had dat ook wel gekund. Ze had gewoon een aangetekend briefje kunnen sturen met de tekst: Hierbij geef ik mijn stem voor kamer, provincie en raad tot wederopzegging aan de KVP. Zo'n briefje had haar grofweg 45 loopjes naar het stemlokaal bespaard.
Naar top.
Zonnestemmen

We stemmen elke vier jaar weer. Dat gesjouw met stembussen naar gymzalen, het folderen en campagnebakfietsen kan je niet het hele jaar door doen.
Ik stem zo. Eens in de vier jaar heb ik een reünie van oude vrienden. Kees acht ik heel hoog als het om politiek gaat. Ik vraag Kees altijd wat ik moet stemmen. Het ongeluk wil dat onze reünie de laatste tijd steeds net nà de verkiezingen is. Kees baseert zijn advies op wat politici de afgelopen vier jaar gedaan hebben. Om kort te gaan: ons land wordt dus bestuurd zoals ik het acht jaar geleden gewild had.

De oplossing voor mij en mijn oma is eenvoudig. De burger moet stemmen als hij denkt: Nu een andere partij!. Mijn oma zou dus maar eenmaal in haar leven gestemd hebben en ik zo vaak als ik Kees zie en Kees van gedachten verandert. Je kunt natuurlijk stemmen wanneer je van gedachten verandert. Natuurlijk mag je ook lekker ouderwets wachten met stemmen tot de aarde vier maal rond de zon gedraaid is.
Even praktisch. Ja, dan zou het kabinet dus elke seconde kunnen vallen. Zoals in elk complex proces moet je sterke fluctuaties dempen. Lastig voor media en politiek is dat het verkiezingscircus anders moet.
Naar top.
Stemwijzersstemmen Mijn oma had het gemakkelijk. Die was katholiek en die stemde gewoon KVP. Voor mij ligt het aanzienlijk moeilijker. De KVP is weg, ik weet niet meer wat ik ben. De politiek verpersonaliseert steeds meer en politici tonen vooral wat zij niet zijn. Daar komt nog bij dat je niet meer stemt op een levensvisie of programma maar op een persoon. Bovendien willen sommige politici dat we op steeds meer personen gaan stemmen.Een oplossing voor mij is ontpersonalisering zoals stemwijzers proberen te doen. Tot nu toe worden stemwijzers vooral gebruikt voor vermaak. Ha, ha, de VVD-leider blijkt volgens de stemwijzer een SP-er te zijn.Stemwijzers moeten zich nu nog baseren op verkiezingsprogramma’s. Verkiezingsprogramma’s moeten stemmers verleiden. Bij verleiden hoort list, bedrog en als dat niet werk intimidatie zoals bangmakerij. Alles bij elkaar een zwakke basis voor het oplossen van problemen. Een stemwijzer kan niet beter zijn dan de programma's waar de stemwijzer op gebaseerd is.Stemwijzers moeten niet uitgaan van verkiezingsprogramma's maar partijen moeten uitgaan van stemwijzers. Partijen moeten een objectief opgestelde vragenlijst invullen. Met de antwoorden van de politieke partijen kan de stemwijzer bepalen welke partij het best past bij een kiezer. Het stemgedrag van politici laat zich vervolgens ook controleren met zo'n vragenlijst.
Naar top.
Wij-stemmen De volgende stap is evident. De stemwijzer zegt dus: U kunt het beste partij x kiezen. Daarachter komt een knop met de tekst: OK doe deze partij maar tot nadere aankondiging. Een reisbureau, een makelaar en een hypotheekadviseur zijn inmiddels ook minder nodig. Met goede Internetsites kan ieder zelf kiezen en direct aan de leverancier zeggen wat hij wil. Niks nieuws onder de zon. Rudolf Steiner had het daar in 1920 al over en noemde dat associatieve economie. Een objectieve techniek kan de regering beter vertellen wat het volk wil dan politici met belangen. De bemiddeling tussen regering en volk kan weg en elke politicus moet dan kiezen voor zijn gezin. De kennis en de techniek is daarbij niet het grootste probleem. In dit soort gevallen is het probleem het grootste probleem. Waar moeten politici en media over praten en schrijven wanneer de stem van het volk goed gehoord wordt.
Naar top.
Referendum-stemmen Een stap naar de uitschakeling van politici is het referendum. Inmiddels zijn er 2016 ervaringen met het direct bevragen van het volk. Echter, ook referenda lijken zichzelf buiten spel te zetten. Niet iedereen heeft de tijd en wijsheid om dagelijks uit dossiers van honderden bladzijden de juiste keuze te maken. Er zijn meer donkere wolken voor referenda-democraten. Deze cognitief psychologische hoek meldt dat het bevragen van mensen aanzienlijk moeilijker is dan ondervragers denken. Ook zeggen mensen niet wat ze denken en denken ze niet wat ze zeggen. In lijn daarmee zijn de verrassende verschillen tussen verkiezings­peilingen en verkiezings­uitslagen voor psychologen niet verrassend. Ook de interpretatieshows voor na een referendum suggereren geen kinderziekten maar onoplosbare structurele problemen.
Naar top.
Wijs-stemmen Wijsheid is meer wijsheid in het stemmen brengen. Sta jij al jaren voor de klas en wil de minister een nieuw vak invoeren dan telt jouw stem als deskundige zwaarder. Heb jij tegen de koopzondag gestemd, blijkt dat zondagsluiting jaren later een goed idee was, dan telt jouw stem de volgende keer meer mee. Stemde je toen tegen en doe je op zondag toch boodschappen bij Albert Heijn .... Als je iets van mensen wilt weten dan moet je niet vragen wat ze denken maar kijken wat ze doen. Dat geldt bij het stemrecht, voor het reizende volk, het lerende volk en eigenlijk voor al het volk.
Naar top.

Toekomst en psychologie van:

Computers
Help voor whizzkids  huisalarm
RSI is eenvoudig te voorkomen   typekamer
Homepage van morgen    
Wat is het verschil tussenen desk-top, e-book, e-reader, handheld, hands-top, hand-top, iBook, iPad, iPhone, iPod, lap-top, note-book, pda, smart-phone, tablet en een ultra-book?
From buttons for fingers towards graphics for brains, past and future of ticket vending machines

Geld
De bank wordt overbodig
Betalen, lenen, sparen, nu en morgen  
Fiscus rekent meteen af
Ideaal betalen
Pinnen is te moeilijk voor banken
Waarom kijkt de bank naar de zon bij het betalen van rente?

Onderwijs

Leren lezen en therapie in de supermarkt
Het algoritme leren of leren algoritmiseren

Maatschappelijk

Cognitive psychology will control the future
De moderne mens: meester of slaaf?
Redeneer-wijzer
When Things Start to Think, boekbespreking
Voorspellers, een kritiek op de toekomstindustrie, boekbespreking
Waarom mocht oma niet E-stemmen toen zij jong was?
Naar top.

Behalve toekomst en psychologie ook psychologie voor:

Interface, GUI en web.         

Public information: bewegwijzering, dynamische (reis)informatie, kaartverkoop, OV-chip, ed.   

  Grammatica voor graphics: Begrijpelijke bordjes op straat, stations en auto- en waterwegen.                

Why designers can't understand their users

Leren rekenen op de basisschool: computers, toekomst, didactiek      


Snelheidsbeheersingsinformatie (ATB) voor machinisten van hogesnelheidstreinen (ERMTS).      

Naar top.

Zoeken in humanefficiency.nl

Contact


cognitieve psychologie, gebruiksvriendelijkheid, interface design, mmi, ontwerp, usability, web page design
Human Efficiency
Leonard Verhoef

+31 (653) 739 750

Parkstraat 19
3581 PB Utrecht
Nederland

leonardverhoef@gmail.com
Kamer van koophandel, inschrijvingsnummer: 39057871, Utrecht.
Naar top.