Met KISS heb je het mis

Kiss (Keep It Stupid Simple) is simpel, maar voor wie?
Is KISS (Keep It Simple Stupid) de nieuwe oplossing voor onbedienbare apparaten? Gewoon niet teveel toeters en bellen, hoe minder knoppen hoe eenvoudiger de bediening. Een kissvariant voor de vingers is: Met één druk op de knop en voor de ogen willen gebruikers een rustig scherm. Gaat het om taal dan heet het dat de woorden duidelijk moeten zijn.Kiss, een munt een kaartjes automaatTreinkaartautomaat

Kiss perronkaart automaat: één munt - één kaartje.

Bron: British Rail, omstreeks 1935


1 Gewoon minder knoppen

Kiss is te mooi om waar te zijn. Psychologen zijn niet zo gelukkig met die beloften van eenvoud. Als het zo eenvoudig was dan was er geen probleem. Om een begrijpelijk apparaat te kunnen maken moet de ontwerper wel weten hoe mensen waarnemen, taal gebruiken, leren en denken.Psychologen weten dat de psychologie van de mens niet eenvoudig is. Kennelijk is dit zelfs zo moeilijk dat woorden als waarnemen, taal, leren en denken ontbreken in boeken over ontwerpen.


2 Toch meer knoppen?

Als de ontwerper één rustige, duidelijke, simpele knop belooft, dan krijg je dus een videorecorder die alleen aan en uit kan. Dat wil een gebruiker niet.

Gebruikers willen niet minder maar meer mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld handig als de videorecorder internet heeft. Je kunt dan tijdens de vacantie je foto's en films direct en veilig op de goede plaats zetten. Bovendien kunnen oma en opa al tijdens de vacantie meegenieten van vakantie filmpjes.

Gebruikers moeten niet minder maar meer. Een F16 piloot gaat geen luchtgevecht aan wanneer je maar één knop in zijn cockpit monteert. Een kerncentrale bestuur je niet veilig, zuinig, milieuvriendelijk, snel en comfortabel met maar één knop.

ns touch screen treinkaart automaat NS touch screen Treinkaartautomaat

Ondanks de duizenden mogelijkheden toch eenvoudig te bedienen.

Bron: Nederlandse Spoorwegen, omstreeks 2000 - heden.
 Meer blijkt te kunnen.
Een gebruiksvriendelijke videorecorder is géén probleem voor een psycholoog die weet hoe mensen denken. Alle gebruikers kennen de pictogrammen die er al decennia zijn voor door- en terugspoelen. Ook een lijstje met programmatijden kan geen probleem zijn.
De één munt, één perronkaartjes automaat van voor de tweede wereldoorlog inmiddels met hulp van psychologen geëvolueerd tot een apparaat met duizenden mogelijkheden en toch simpel voor iedereen.
Naar top.


3 Meer knoppen moet!

De evolutie heeft de mens gebouwd om meer te kunnen. KISS ontkent dat de mens een neo-cortex heeft en daarmee zeer goed complexe zaken kan doorgronden. Stimulus response reacties zijn een primitieve vorm van denken en zijn kenmerkend voor reptielen. De paradox van KISS is dat KISS het apparaat zeer envoudig maakt . . . . eenvoudig voor de ontwerper. Hij kan de denkpsychologie links laten liggen.
Naar top.

Meer toepassingen van de psychologie bij GUI en webNaar top.Behalve psychologie voor GUI en web ook psychologie voor:

Naar top.


Contact


+31 (653) 739 750
Parkstraat 19
3581 PB Utrecht
Nederland

leonardverhoef@gmail.com
Kamer van koophandelnummer: 39057871, Utrecht.
Naar top.