Met KISS heb je het mis

Kiss (Keep It Stupid Simple) is simpel, maar voor wie?


Is KISS (Keep It Simple Stupid) de nieuwe oplossing voor onbedienbare apparaten? Gewoon niet teveel toeters en bellen, hoe minder knoppen hoe eenvoudiger de bediening. Een kissvariant voor de vingers is: Met één druk op de knop en voor de ogen willen gebruikers een rustig scherm. Gaat het om taal dan heet het dat de woorden duidelijk moeten zijn.Kiss, een munt een kaartjes automaatTreinkaartautomaat

Kiss perronkaart automaat: één munt - één kaartje.

Bron: British Rail, omstreeks 1935


1 Gewoon minder knoppen

Kiss is te mooi om waar te zijn. Psychologen zijn niet zo gelukkig met die beloften van eenvoud. Als het zo eenvoudig was dan was er geen probleem. Om een begrijpelijk apparaat te kunnen maken moet de ontwerper wel weten hoe mensen waarnemen, taal gebruiken, leren en denken.Psychologen weten dat de psychologie van de mens niet eenvoudig is. Kennelijk is dit zelfs zo moeilijk dat woorden als waarnemen, taal, leren en denken ontbreken in boeken over ontwerpen.


2 Toch meer knoppen?

Als de ontwerper één rustige, duidelijke, simpele knop belooft, dan krijg je dus een videorecorder die alleen aan en uit kan. Dat wil een gebruiker niet.

Gebruikers willen niet minder maar meer mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld handig als de videorecorder internet heeft. Je kunt dan tijdens de vacantie je foto's en films direct en veilig op de goede plaats zetten. Bovendien kunnen oma en opa al tijdens de vacantie meegenieten van vakantie filmpjes.

Gebruikers moeten niet minder maar meer. Een F16 piloot gaat geen luchtgevecht aan wanneer je maar één knop in zijn cockpit monteert. Een kerncentrale bestuur je niet veilig, zuinig, milieuvriendelijk, snel en comfortabel met maar één knop.

ns touch screen treinkaart automaat NS touch screen Treinkaartautomaat

Ondanks de duizenden mogelijkheden toch eenvoudig te bedienen.

Bron: Nederlandse Spoorwegen, omstreeks 2000 - heden.
 Meer blijkt te kunnen.
Een gebruiksvriendelijke videorecorder is géén probleem voor een psycholoog die weet hoe mensen denken. Alle gebruikers kennen de pictogrammen die er al decennia zijn voor door- en terugspoelen. Ook een lijstje met programmatijden kan geen probleem zijn.
De één munt, één perronkaartjes automaat van voor de tweede wereldoorlog inmiddels met hulp van psychologen geëvolueerd tot een apparaat met duizenden mogelijkheden en toch simpel voor iedereen.
Naar top.


3 Meer knoppen moet!

De evolutie heeft de mens gebouwd om meer te kunnen. KISS ontkent dat de mens een neo-cortex heeft en daarmee zeer goed complexe zaken kan doorgronden. Stimulus response reacties zijn een primitieve vorm van denken en zijn kenmerkend voor reptielen. De paradox van KISS is dat KISS het apparaat zeer envoudig maakt . . . . eenvoudig voor de ontwerper. Hij kan de denkpsychologie links laten liggen.
Naar top.


Meer toepassingen van de psychologie bij GUI en webGUI and webgrammar graphics statistics futur next generation infographics

GUI and webaandacht sturing trekken kleurgebruik geel rood oranje infographics

GUI and webgrammar for graphics icons pictograms signs infographics

GUI and webdesktop bureaublad

GUI and webantropometrie handen hand vriendelijk in de hand houden

GUI and webGUI graphical user interface command user commandline prompt MS-DOS

GUI and webguidelines normen richtlijnen standaarden design usability

GUI and webhandelingspsychologie Parreren leerpsychologie kwalitatief

GUI and webpieptonen help leerpsychologie dimmen van opties

GUI and webkeep is stupid simple kiss eenvoudig simpel

GUI and webnavigatie met menu of tabel startpagina desktop

GUI and web

GUI and webvisuele auditieve tactiele communicatie sociale media ringtones trillen

GUI and webopenbaar vervoer betalen ovchikpkaart toekomst infographics

GUI and webtag clould psychologie gebruiksvriendelijkheid

GUI and websturing trekken aandacht

GUI and webskimmen pasfraude NS automaat beleving openbaar vervoer

GUI and webtoetsen toetsenborden typen ergonomie

GUI and websmartphone

GUI and webmetaforen antropomorf denken begrijpen

GUI and webduidelijk onduidelijk woorden termen jargon

GUI and webhomepage startpageweb map structuur

GUI and webtest kennis psychologie

Naar top.Behalve psychologie voor GUI en web ook psychologie voor:

ICTx Invoer Morsesleutel Toekomst        multidimensionaal graphic   Public design NS treinkaart automaat b100 betalen openbaar vervoer NS treinkaart automaat b8060 betalen openbaar vervoer  IMO international maritime organisation muster station sign plattegrond IKEA water vaar verkeersbord maximaal hoogte water vaar verkeersbord maximaal drie dik aanleggen water vaar verkeersbord maximale doorvaart hoogte 3 meter experimenteel vertrektijden bord openbaar vervoer structuur openbare ruimten experimenteel vertrektijden bord openbaar vervoer atb etcs snelheidsbeheersing aandacht trekken water vaar verkeersbord verboden aanleggen water vaar verkeersbord maximale hoogte water vaar verkeersbord verboden 3 dik aanleggen met meer schepen trein vertrektijd perron NS CTA OV openbaar vervoer betalen ov-chipkaart toekomst grafische bestemmingen lijst metro ondergrondse lijn  structuur hoefijzer winkelcentrum Icon/sign design  3-d, perspectief,drie-dimensionaal verkeersbord toekomst parkeerverbod verkeersbord toekomst verboden inhalen verkeersbord toekomst maximum snelheid bepaalde Psychologiehelderheid voor betrouwbaarheid hersenen limgisch systeem en cortex aandacht trekken en aandacht sturen gebruik van de kleuren rood oranje en geel gevoeligheid van het oog voor kleuren humunculus mensmetafoor een mens in de zaadcel Toekomst volgens psychologie

          Leren rekenen

leren rekenen basisschool MAB rekenblokken toekomst onderwijs leren lezen leren rekenen supermarkt leren rekenen basisschool tellen op de vingers aftellen leren rekenen vleksom puntsom rekenonderwijs basisschool tientallig stelsel tellen op de vingers rekenonderwijs basisschool computer diagnostiek remedial teaching graphics for quantitative data next generation Hogesnelheidstrein (ERMTS)

  ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor machinist ERMTS high speed train control driver mmi ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor achinist ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor achinist Wetenschappelijke verantwoording

 

Naar top.


Contact


+31 (653) 739 750
Parkstraat 19
3581 PB Utrecht
Nederland

leonardverhoef@gmail.com
Kamer van koophandelnummer: 39057871, Utrecht.
Naar top.