Transformatie ok, maar voor de interface nee

Drie voorbeelden van cognitieve psychologie toegepast op interface design.

Congres Apeldoorn-IT, Transformatica,
veranderen voor professionals
21 januari 2008

Laatste veranderingen deze pagina: maart 2009.Contact

  
 

Veranderen, nee

Maar één interface is goed

Een vergelijking van de Belgische, de Franse, de Duitse en de Nederlandse treinkaartautomaten laat zien dat er eigenlijk maar één oplossing is. De gemiddelde reiziger heeft moeite met de Belgische, Franse en Duitse automaten. De zeer hoog bejaarde heeft geen moeite met de Nederlandse automaat. Het interfaceconcept staat na tien jaar nog steeds recht overeind, ondanks vele uitbreidingen en ondanks introductie van complexe functies als electronic ticketing.

Een interactieve NS-demo van de huidige treinkaartautomaat.
Boek: Why designers can't understand their users

GUI versus command

Grafisch user interfaces vatten een gebruiker op als iemand die aan een bureaublad in de etalage van een restaurant een menu zit te lezen. Dit wat vreemde model geeft de interface ontwerper veel vrijheid. Er zijn dus veel verschillende interfaces.
Wanneer je een gebruiker opvat als een master die een slaaf commandeert, dan is er voor de interface designer weinig vrijheid meer en blijven er nog maar weinig verschillen tussen interfaces over.

Sturing van de aandacht altijd hetzelfde

Aandacht heeft veel aandacht in de psychologie en minder bij interface design. Vraag maar eens aan een gebruiker hoe Windows aandacht vraagt en stuurt. Ontwerpers in het verkeergaan zorgvuldig om met de aandacht van weggebruikers. Zonder aandacht overleeft de mens niet omdat hij dan snel opgevreten zou worden door wilde dieren. Wanneer men uit gaat van de gebruiker en de wijze waarop zijn ogen kleuren waarneemt, dan kan de ontwerper de aandacht goed sturen.

no attention
attention required soon
immediate attention
for after disaster

Dit schema blijkt goed voor machinisten van hogesnelheidstreinen (ETCS), klerken, vechtende Neanderthalers en chauffeurs van de bus naar Mars.

Naar een goede homepageVanuit de psychologie is er eigenlijk maar één goede homepage. Deze ziet men zelden. Niet omdat deze zo moeilijk te maken is. Het tegendeel is waar.Het probleem is meer de werkgelegenheid van webdesigners. De pagina is wel erg eenvoudig te maken. Gewoon de tekst: 'Wat wilt u' en een vakje waar de gebruiker dat kan invullen. Ooit is overigens helemaal géén homepage waarschijnlijk nog beter. In de toekomst zal de rol van de 'homepages' zoals we die nu kennen uitgespeeld zijn. Meer op: homepage, vroeger, nu en morgen

Standaard is er maar één

De kreet: Als het maar standaard is is vaak een vlucht voor goed ontwerpen. Het is gemakkelijk, want iedereen is het er mee eens. Overigens kan men zich wel afvragen of de roep om consistentie serieus genomen wordt. Men is bijvoorbeeld erg inconsistent als het gaat om de presentatie van woordjes die weergeven wat je krijgt als je er op klikt. De presentatie kan zijn een map, een menu, een tabblad of een onderstreping van een blauw woordje. De betekenis is in alle gevallen gelijk: dit krijg je als je hierop klikt. Bovendien zijn er nog 259 andere psychologische wensen zijn die soms belangrijker kunnen zijn dan standaarden en consistentie. Deze andere wensen vergeten consistentieridders gemakkelijk. Geschiedenis

De praktijk en de geschiedenis laten zien dat consistentie niets oplost. Een kijkje op het normenkerkhof is leerzaam. We zien daar de volgende grafzerken.

 • Termen moeten altijd in het Nederlands zijn
 • F1 moet voor hulp gebruikt worden
 • Het menu moet altijd boven staan en altijd zichtbaar zijn


 • Een menu moet want dat is gebruiksvriendelijk
 • Linken moeten blauw zijn en onderstreept
 • Schermen moeten een vaste indeling hebben
 • Een clickable area moet de vorm van een button hebben. (Inconsistent overigens met de vormgeving van een link, en de vormgeving van een menuoptie, die beide voor de gebruiker hetzelfde doen. Maar dat terzijde.)
 • Vermogensafhankelijk

  Consistent is gemakkelijk gezegd. Maar waar consistent mee? Het geheugen vindt het gemakkelijker commando's volledig uit te schrijven. De handen typen liever maar één letter. De ogen kunnen een goed ontworpen pictogram beter verteren dan een woord maar het verstand moet wel uitzoeken wat dat plaatje nu weer betekent en het geheugen moet dat weer onthouden. Wat is dus de beste standaard?

  Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dat doen we niet hier, maar bijvoorbeeld wel hier en hier (nog uitvoeriger).

  Naar top.

  Psychologie ok

  Wat voor psychologie?

  Goed, psychologie dan maar? Niet de psychologie die je nodig hebt als je problemen hebt met je kinderen, je vrouw of jezelf. Maar bijvoorbeeld de denkpsychologie. Ja, die bestaat. Al meer dan 2000 jaar zelfs. Probleempje is natuurlijk wel dat er binnen de psychologie nogal wat verschillende denkpsychologieën zijn. Mijn keuze is gevallen opeen constructivistische handelingstheoretische procesmatige aanpak. Klinkt misschien wat moeilijk maar succes is verzekerd, geblekenen, voor onzekeren: wetenschappelijk bewezen.

  Hoe toe te passen?

  Eigenlijk ook geen probleem. Er zijn zeer concrete boeken, en er is een zeer concrete cursus.

  Wat daarna

  Maakt u zich geen zorgen om uw baan als interface designer. Als 'gebruiksvriendelijkheid' uit het woordenboek verdwenen is dan gaan we de techniek echt voor ons karretje spannen, bijvoorbeeld met:

 • Waarom kijkt een bankdirecteur naar de zon als hij rente uitbetaalt?
 • De bank wordt overbodig
 • Banksaldo niet boeiend meer
 • Beleef de psychologie ook eens
 • De kookwekker van de toekomst
 • E-stemmen voor mijn jonge oma
 • E-stemmen voor mijn gehandicapte oma
 • De fiscus rekent meteen af
 • Geen dodelijke deadlines
 • Morgen geen homepages meer
 • Help voor whizzkids
 • Leren lezen en therapie bij de kassa
 • Reizen met echte reisplanners
 • RSI opgelost maar niet met voice input
 • Treinen rijden eindelijk niet meer op tijd
 • Uw mening liever niet
 • Naar top.


  Meer toepassingen van de psychologie bij GUI en web  GUI and webgrammar graphics statistics futur next generation infographics

  GUI and webaandacht sturing trekken kleurgebruik geel rood oranje infographics

  GUI and webgrammar for graphics icons pictograms signs infographics

  GUI and webdesktop bureaublad

  GUI and webantropometrie handen hand vriendelijk in de hand houden

  GUI and webGUI graphical user interface command user commandline prompt MS-DOS

  GUI and webguidelines normen richtlijnen standaarden design usability

  GUI and webhandelingspsychologie Parreren leerpsychologie kwalitatief

  GUI and webpieptonen help leerpsychologie dimmen van opties

  GUI and webkeep is stupid simple kiss eenvoudig simpel

  GUI and webnavigatie met menu of tabel startpagina desktop

  GUI and web

  GUI and webvisuele auditieve tactiele communicatie sociale media ringtones trillen

  GUI and webopenbaar vervoer betalen ovchikpkaart toekomst infographics

  GUI and webtag clould psychologie gebruiksvriendelijkheid

  GUI and websturing trekken aandacht

  GUI and webskimmen pasfraude NS automaat beleving openbaar vervoer

  GUI and webtoetsen toetsenborden typen ergonomie

  GUI and websmartphone

  GUI and webmetaforen antropomorf denken begrijpen

  GUI and webduidelijk onduidelijk woorden termen jargon

  GUI and webhomepage startpageweb map structuur

  GUI and webtest kennis psychologie

  Naar top.  Behalve psychologie voor GUI en web ook psychologie voor:

  ICT  x Invoer Morsesleutel Toekomst        multidimensionaal graphic     Public design   NS treinkaart automaat b100 betalen openbaar vervoer NS treinkaart automaat b8060 betalen openbaar vervoer  IMO international maritime organisation muster station sign plattegrond IKEA water vaar verkeersbord maximaal hoogte water vaar verkeersbord maximaal drie dik aanleggen water vaar verkeersbord maximale doorvaart hoogte 3 meter experimenteel vertrektijden bord openbaar vervoer structuur openbare ruimten experimenteel vertrektijden bord openbaar vervoer atb etcs snelheidsbeheersing aandacht trekken water vaar verkeersbord verboden aanleggen water vaar verkeersbord maximale hoogte water vaar verkeersbord verboden 3 dik aanleggen met meer schepen trein vertrektijd perron NS CTA OV openbaar vervoer betalen ov-chipkaart toekomst grafische bestemmingen lijst metro ondergrondse lijn  structuur hoefijzer winkelcentrum   Icon/sign design    3-d, perspectief,drie-dimensionaal verkeersbord toekomst parkeerverbod verkeersbord toekomst verboden inhalen verkeersbord toekomst maximum snelheid bepaalde   Psychologie  helderheid voor betrouwbaarheid hersenen limgisch systeem en cortex aandacht trekken en aandacht sturen gebruik van de kleuren rood oranje en geel gevoeligheid van het oog voor kleuren humunculus mensmetafoor een mens in de zaadcel   Toekomst volgens psychologie

              Leren rekenen

  leren rekenen basisschool MAB rekenblokken toekomst onderwijs leren lezen leren rekenen supermarkt leren rekenen basisschool tellen op de vingers aftellen leren rekenen vleksom puntsom rekenonderwijs basisschool tientallig stelsel tellen op de vingers rekenonderwijs basisschool computer diagnostiek remedial teaching graphics for quantitative data next generation   Hogesnelheidstrein (ERMTS)

    ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor machinist ERMTS high speed train control driver mmi ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor achinist ERMTS hoge snelheidstrein hsl ATB experimenteel interface voor achinist   Wetenschappelijke verantwoording

   

  Naar top.


  Contact


  +31 (653) 739 750
  Parkstraat 19
  3581 PB Utrecht
  Nederland

  leonardverhoef@gmail.com
  Kamer van koophandelnummer: 39057871, Utrecht.
  Naar top.