Grammatica voor graphics:

Meervoud

Meervoudsregel en mensafbeeldingen
Grammatica

In de woord-grammatica is de regel: Meervoud is enkelvoud met een meervoudsvorm er achter:een mens, meer mensen.
Een andere oplossing voor meervoud heeft het Maleis. Meervoud krijgt men in het maleis door twee maal het enkelvoud te zeggen. Dus 1 orang (mens) en 10 orang orang.
Geen verschillen tussen de getekende mensen.
Geen verschillen tussen vier getekende schepen maakt de betekenis eenvoudiger te raden (Zie tooltip.)
 
Grammatica

Als er verschillende mensen getekend zijn terwijl verschillen irrelevant zijn dan is de meervoudsvorm onregelmatig als bij koe en koeien.
Psychologie

Onregelmatigheden moeten afzonderlijk geleerd worden en geven leerbelasting.
Praktijk

Wanneer de lezer de onregelmatigheid niet kent dan kunnen misverstanden ontstaan.
  Man en vrouw getekend maar mensen (ook kinderen) bedoeld. Dit bord verwijst niet naar een wc of een ruimte verboden voor kinderen, maar naar een lift. 43% (n=30) begrijpt dat het bord links aangeeft: voetgangersgebied. 7% (n=30) denkt dat je hier netjes gekleed moet gaan. In Nederland is niet gevonden de interpretatie: Alleen toegankelijk voor heteroparen. toeristisch wandelroute mensen avignon Eerste bord: wandelroute voor gezinnen en kinderen?
  9% (n=34) van de lezers begrijpt dat dit bord verwijst naar een lift. 41% denkt dat het gaat om een hangplek. touristisch wandelroute mensen avignon Tweede en derde bord: wandelroute voor mensen. musterstation, assembly point, icon, emergency, ferry, International Maritime Organization 21% (n=63) van de lezers begrijpt dat dit internationaal gestandaardiseerde bord op een ferry betekent: Hier verzamelen bij een calamiteit. Een van op dit bord is een meervoudsfout. Afgebeeld is een gezin, bedoeld wordt mensen/passagiers. 8% van de lezers verklaart dat dit bord bedoeld is voor gezinnen.

Psychologie:


Wanneer niet-relevante onregelmatigheden gebruikelijk zijn in een taal, dan kunnen misverstanden ontstaan wanneer de onregelmatigheid wel relevant is.
Naar top.
Meervoudsregel en autobeeldenGeen strakke rijen, de auto’ verspringen. Dat is grammaticaal niet correct en geeft ruimte voor andere interpretaties (bv. Rijdt versprongen zodat elke derde auto de remlichten van de derde auto voor hem kan zien.)
Strakke rijen auto‘s. Alle auto‘s zijn identiek. De boodschap zit in de ruimte tussen de auto's Geen verschil tussen auto‘s. Daardoor is de essentie van de boodschap duidelijk.

        
Naar top.
Meervoud en ICT-woorden
Taalpsychologie

Woordtalen maken meervoud door iets aan het enkelvoud toe te voegen. Met en achter boek wordt duidelijk dat het om meer boeken gaat.
Een andere mogelijkheid is meervoudswoord. Dat leidt tot meer leren en meer kans op onduidelijkheid. Meervoudswoorden (plurals) zijn gebruikelijk in de ICT. Hieronder wat voorbeelden.Naar top.


Grammar for graphics

Behalve psychologie voor GUI en web ook psychologie voor:

Naar top.
Contact


+31 (653) 739 750
Parkstraat 19
3581 PB Utrecht
Nederland

leonardverhoef@gmail.com
Kamer van koophandelnummer: 39057871, Utrecht.
Naar top.