List-, bedrog- en intimidatie-psychologie


Uitgangspunt hier is dat het ontwerp aansluit bij psychologische processen (waarnemen, taal, leren, denken) en de taak. Daarna moet de esthetische vormgeving zijn werk doen binnen de randvoorwaarden van de psychologie.Leidt dit alles niet tot het gewenst gedrag dan kan de psychologie vertellen hoe het gewenste gedrag alsnog via manipulatie van het limbisch systeem door list, bedrog en intimidatie.
  De Neo-cortex en zijn rationele functies zijn niet de belangrijkste bepalers van het menselijk gedrag. De Neo-cortex is pas zo'n 100 000 jaar oud. Het Limbisch systeem bestaat al zo'n 200 000 jaar en is onbewust werkelijk de baas. Details hiervan staand rechts. Meestal is de rol van de Neo-cortex slechts het geven van een mooie, rationele, politiek correcte, achteraf verzonnen verantwoording voor het gekozen gedrag.Psychotherapeuten hebben een dagtaak aan het ontmaskeren van deze verzinsels. Methodologen hebben een dagtaak aan het relativeren van de conclusies die belevingsonderzoekers, opiniepeilers en stempeilers trekken uit de verzinsels van de ondervraagden. Pas wanneer emoties, angsten, reflexen en instincten geen voorkeur hebben voor een bepaald gedrag, dan mag de Neo-cortex echt bepalen wat de mens doet.

Leidt een goede pasvorm voor de functies van de Neo-cortex niet tot het gewenst gedrag dan kan de designer ook undercover gaan. Met list, bedrog en intimidatie kan hij via de emotionele functies het gewenste gedrag verkrijgen.

De omgekeerde route wordt ook wel gevolgd. Het ontwerp ziet er goed uit en roept daardoor aanvankelijke positieve emoties op. Als tijdens het gebruik blijkt dat het ontwerp niet afgestemd is op de functies van de Neo-cortex dan keren de emoties om. Het scherm gaat het raam uit.

ontwikkeling hersenen cortex en limbisch systeem
Voorbeelden van list, bedrog en intimidatie-psychologie:
car park indicators

tunnelveiligheid met psychologie

concreet of abstract afbeelden icon pictogram bewegwijzering bord infographics

leren verkeersborden toekomst rijexamen psychologie

spookrijden verkeersbord

parkeren betalen elektronisch toekomst parkeerautomaat

Psychologie emotietoegepaste cognitief denkpsychologie

Public infocovid-19, corona

Public info public transportopenbaar vervoer vertrektijden dynamische panelen vertraging verstoringMeer psychologie voor design

Behalve psychologie voor GUI en web ook psychologie voor:Contact


+31 (653) 739 750
Parkstraat 19
3581 PB Utrecht
Nederland

leonardverhoef@gmail.com
Kamer van koophandelnummer: 39057871, Utrecht.
Naar top.