Help voor whizzkids

Computerhulp voor ouderen verdwijnt. Computerhulp voor whizzkids gaat komen.

In 2006 speciaal voor ouderen

In 2006 gaf Google bij +voor ouderen +telefoon 266 000 hits. KPN bleef niet achter en dacht een hit te hebben met een speciaal toestel voor senioren. Oud is goud moeten de marketiers van KPN gedacht hebben. De Boston van KPN houdt het telefoneren gemakkelijk . . . heeft grotere toetsen . . . en een verlicht display . . . . Mijn eerste reactie was: Waarom mag ik geen gemakkelijke telefoon, grotere toetsen en een verlicht display?

In 2010 speciaal voor hedendaagse jongeren

Uit onderzoek (Verhoef, 1999) blijkt dat hedendaagse jongeren moeite hebben met het bedienen van alarmsystemen. Wanneer zij een inbreker ontdekken, dan zoeken zij radeloos naar een knop om de politie te bellen. De help-knop op het beveiligingskastje op het burenbelkastje rechtsboven drukken zij natuurlijk niet in. Uitleg over de wijze van bedienen hebben jongeren niet nodig. Op alle computers betekent help immers uitleg over de wijze van bediening. Marketiers van een stickerfabriek spelen handig in op deze behoefte en leveren speciaal voor gezinnen met jongeren stickers met de tekst: Politie kom vlug. Deze tekst kan op de Help knop geplakt worden. Voor ouderen is er een digitale sticker die op beeldschermen het woordje help onzichtbaar maakt. Onervaren computergebruikers ontdekken vanzelf wel dat ontwerpers van computers met help geen gebruiksvriendelijke computers en zeker dus geen help daarvoor kunnen maken.

Speciaal voor jongeren van toen

Ooit zullen computers zo gebruiksvriendelijk zijn dat het woord gebruiksvriendelijk alleen nog in oude teksten te vinden is. Computers zijn dan geen masters meer die onbegrijpelijke menu's opdienen. Alles is gewoon weer zoals twee millenia geleden. Computers zijn slaven die doen wat je ze opdraagt. De jongeren die zich in het begin van deze eeuw aangepast hebben aan onhandelbare computers, passen zich nu ook weer aan.Gedwee zoeken zij handleidingen voor het gebruik van computers waar geen uitleg voor nodig is. Wel is te merken dat zij de masterrol niet zo gewend zijn. Het gaat wel eens mis. Helpverleners treffen regelmatig nablowende toenmalige whizzkids aan in vensters van restaurants. Ze zijn op zoek naar vage menuopties die al lang niet meer bestaan. Handige psychotherapeuten krijgen flinke subsidies voor vacantiekampen en cursussen voor dergelijke digibeten.

Meer psychologie voor getallen en leren rekenen

Behalve psychologie en toekomst ook psychologie en:

Behalve psychologie voor toekomst ook psychologie voor:

Naar top.
Contact


+31 (653) 739 750
Parkstraat 19
3581 PB Utrecht
Nederland

leonardverhoef@gmail.com
Kamer van koophandelnummer: 39057871, Utrecht.
Naar top.